Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Δίνω Αίμα, Σώζω πολλές ζωές: Το ΔΗΣΥΝ Παγγαίου σας προτρέπει σε μία πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης!

Ο Ανέστης Προβατίδης σας ενημερώνει για το πόσο σημαντική είναι η αιμοδοσία στις μέρες μας!


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ;


Αιμοδοσία είναι η διαδικασία λήψης αίματος ή επιμέρους συστατικών του από  έναν αιμοδότη για κάποιον που το έχει ανάγκη (αιμολήπτης). Η αιμοδοσία στην Ελλάδα είναι μη αμειβόμενη και πραγματοποιείται είτε μέσω τραπεζών αίματος είτε εθελοντικά. Δίνοντας αίμα βοηθάτε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, παράλληλα όμως ωφελείτε και την υγεία σας. 

Δίνω Αίμα, Δίνω Ζωή!


ΤΟ ΑΙΜΑ


Χωρίς αίμα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο οργανισμός. Το αίμα είναι ένα αρκετά πολύπλοκο όργανο / ιστός που αποτελείται από ένα υγρό μέρος και διάφορα είδη κυττάρων του αίματος. Υπάρχουν οκτώ διαφορετικοί τύποι αίματος (ομάδες αίματος), από τις οποίες καθορίζεται η συμβατότητα μεταξύ του δότη και του δέκτη.

Τα ποσοστά των ομάδων αίματος στον πληθυσμό της Ελλάδας είναι:
  • O - 44,39%
  • Α - 37,93%
  • Β - 12,93%
  • ΑΒ - 4,75%

Όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί για αιμοδοσία ή αιμοληψία ανάμεσα σε όλους τους τύπους αίματος


ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ 


  • Ερυθρά αιμοσφαίρια, για αναιμία ή απώλεια αίματος.
  • Αιμοπετάλια, για την αιμορραγία ή την παρεμπόδιση αιμορραγίας, όταν ο αριθμός αιμοπεταλίων είναι χαμηλός.
  • Πλάσμα, που παρέχει πρωτεΐνες μαζί με θρομβωτικούς παράγοντες.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ


Βελτιώνεται η ροή του αίματος: Όταν το αίμα είναι πολύ πηχτό (λόγω κακής διατροφής, υψηλής χοληστερόλης, υψηλού ουρικού οξέος, καπνίσματος, στρες κλπ.) ρέει αργά, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και εγκεφαλικού. Η τακτική αιμοδοσία βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων και των αρτηριών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τακτικοί αιμοδότες έχουν 88% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα.

Κάνετε μίνι τσεκάπ: Πριν δώσετε αίμα, γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας, των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Μετά το πέρας της διαδικασίας, το αίμα ελέγχεται για 13 μολυσματικές ασθένειες, όπως ο HIV, η ηπατίτιδα και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Εάν το αποτέλεσμα κάποιας από αυτές τις εξετάσεις βγει θετικό, ειδοποιείστε αμέσως. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να αρκεστείτε στην αιμοδοσία και να παραλείπετε άλλες σημαντικές εξετάσεις.

Εξισορροπούνται τα επίπεδα σιδήρου: Οι υγιείς ενήλικες έχουν περίπου 5 γραμμάρια σιδήρου στο σώμα τους, κυρίως στα ερυθρά αιμοσφαίρια και τον μυελό των οστών. Όταν δίνετε αίμα, χάνετε περίπου το ¼ ενός γραμμαρίου σιδήρου, το οποίο αναπληρώνεται από τις τροφές που τρώτε τις εβδομάδες μετά τη δωρεά. Η ρύθμιση των επιπέδων σιδήρου ωφελεί τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με αυτά, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Συμβάλλει στην μακροζωία: Το να κάνετε καλό στους άλλους αποτελεί ένα τρόπο να ζήσετε περισσότερο. Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Health Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πρόσφεραν εθελοντικά αίμα είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου τέσσερα χρόνια αργότερα. Παρά τα οφέλη που έχει η αιμοδοσία για σας, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μια δωρεά αίματος μπορεί να σώσει ακόμη και τρεις ζωές, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Φωτογραφία από την 2η αιμοδοσία για το 2020 από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοκκινοχώματος  



Μπορώ να δώσω αίμα; 


Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Μπορείς σε ειδικές  περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει, να δώσεις αίμα εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65.

Ζυγίζεις πάνω από 50kg. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 Kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.

Είσαι υγιής. Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειές για αυτόν που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.

Έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες. Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε είτε μαζί μας στο disyn@dimospaggaiou.gr είτε με τον ίδιο τον Ανέστη Προβατίδη, ενεργό μέλος στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοκκινοχώματος: τηλέφωνο=6983094210, email= Anes.pro1997@gmail.com

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Παγγαίου βρίσκεται πάντα δίπλα στους συνδημότες και διαρκώς νουθετεί και παροτρύνει για ένα καλύτερο Δήμο Παγγαίου. Δίνουμε βήμα σε ανθρώπους που νοιάζονται για τον τόπο τους και είμαστε περήφανοι που τους έχουμε στο δυναμικό μας, από την αρχή ακόμη της λειτουργίας μας! Ανέστη σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες τις γνώσεις σου μαζί μας!

Είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους. Τόσο απλά..!

ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ,ΔΩΣΕ ΖΩΗ!!!